Vergader eenvoudig op afstand door middel van videoconferencing

Vergaderen is van essentieel belang binnen een organisatie. Videoconferencing is een online vergadering tussen twee of meerdere partijen. Denk bijvoorbeeld aan een meeting met werknemers of met een zakenrelatie.  
Videoconferencing brengt mensen eenvoudig dichter bij elkaar en laat ze gericht en effectief communiceren. Het draagt bij aan lagere kosten, minder reiskilometers en minder milieudruk. Kortom, beter zakendoen in een schonere wereld.  

Komen deze problemen u bekend voor?

Verliest u ook zoveel tijd met de verkeersfiles? Wilt u snel contact met een collega op een andere locatie? Heeft u organisatie veel thuiswerkers? Dan is videoconferencing de snelle en efficiënte oplossing voor u. Een videovergadering is eenvoudig in te plannen via bijvoorbeeld Office365 of andere cloud applicaties. Zelfs voor medewerkers onderweg zoals account managers, engineers en service monteurs is de videovergadering eenvoudig op te zetten via een smartphone. 

Voor wie is videoconferentie?

Voorheen waren videoconferenties vooral bedoeld voor multinationals met vestigingen over de hele wereld. Dankzij de toegenomen mogelijkheden van videoconferencing is het tegenwoordig voor ieder bedrijf mogelijk om op een voordelige wijze video vergaderingen te houden. Van grote bedrijven tot MKB, iedereen kan profiteren van de voordelen van videoconferencing. 

Welke apparatuur heeft u nodig voor videoconferencing?

Voor videoconferencing heeft u minimaal de volgende apparatuur nodig: computer, monitor, camera en een microfoon. 

Monitor

De kwaliteit van een monitor is erg belangrijk. Uw gesprekspartner moet goed zichtbaar zijn en de presentatie moet duidelijk te lezen zijn. Hiervoor zijn monitoren met minimaal een High Definition resolutie vereist. Door die hogere resolutie ziet u meer details en heeft u een veel scherper beeld.  

Camera

Voor videoconferencing kun je verschillende soorten camera’s gebruiken. Bijvoorbeeld een instap USB webcam, een vaste camera met betere lens die ook kan draaien en inzoomen (PTZ), geïntegreerde camera’s zoals in een laptop of beeldscherm en als laatste de meest uitgebreide systemen voor een speciale “videoroom” met een eigen decoder, richtmicrofoons en geavanceerde camera met volgsysteem naar de spreker. Maar welk camera past nu bij u? 

USB vergadercamera

USB webcams zijn bij uitstek geschikt voor mensen die zo nu en dan gebruik maken van videoconferencing. De camera kunt u gemakkelijk in uw PC of laptop pluggen via een USB-poort. Veelal werken deze camera’s plug-and-play. Kortom: bent u op zoek naar een eenvoudige manier om videovergaderingen te houden? Dan is een USB vergadercamera wat u nodig heeft! 

Geïntegreerde camera

Geïntegreerde camera’s zijn direct beschikbaar in apparaten zoals laptop, beeldscherm en bijvoorbeeld een videobar. Middels deze ingebouwde devices kunt u snel starten met een video vergadering zonder na te denken over aansluitingen of instellingen. 

PTZ camera

PTZ: Pan Tilt Zoom camera’s passen perfect in klaslokalen, collegezalen en grote vergaderruimtes. Deze camera’s beschikken over een flexibele pan- en kantelfunctie. Wilt u details in beeld brengen en focussen op de sprekers? Dit is mogelijk doordat er vaak een groot bereik van de zoomlens is met een autofocus. PTZ camera’s zijn in veel gevallen gecertificeerd en compatibel voor bijvoorbeeld: Skype form Business, Teams, Broadsoft, Fuze, Lifesize Cloud, Vidyo, en Zoom en vele anderen.  

Geavanceerde systemen 

Bij geavanceerde systemen ligt de focus geheel op video vergaderen. Dit zijn speciaal ingerichte videorooms met bijvoorbeeld twee beeldschermen naast elkaar. Hierop worden bijvoorbeeld zowel de thuislocatie weergegeven als de externe locatie. Bovendien zijn deze systemen zo geoptimaliseerd dat een complete vergaderruimte, met alle aanwezigen, in beeld gebracht worden. Met deze opzet is het belangrijk dat alle aanwezigen dus goed in beeld komen en verstaanbaar zijn. Hiervoor is speciale conferencing apparatuur beschikbaar. Ten eerste een videodecoder beelden naar de monitoren stuurt. Ten tweede een volg systeem om de spreker in beeld te brengen. En ten slotte meerdere richtmicrofoons zodat alle aanwezigen duidelijk verstaanbaar zijn. 

Microfoon

Net als voor camera’s zijn er ook voor videoconference microfoons verschillende soorten beschikbaar. Bijvoorbeeld een ingebouwde microfoon, richt microfoon en tafel microfoon. De keuze van een microfoon is inherent aan de keuze van een camera. 

Voordelen van videoconferencing

  • Kostenbesparend door vermindering van reistijd en reiskosten; 
  • Bevorderd interne communicatie en snellere besluitvorming; 
  • Weinig onderhoudskosten aan het systeem; 
  • Videoconferencing systeem gaat lang mee; 
  • Deelnemen met behulp van ieder device: PC, laptop, smartphone en video conference oplossing; 
  • Eenvoudig presentaties (bijv. PowerPoint) delen. 

Nieuwsgierig wat videoconferencing voor uw organisatie kan betekenen? 

Wilt u advies bij het kopen van een monitor, camera of een microfoon voor videoconferencing? Wij leveren audiovisuele apparatuur waarmee videoconferencing kan worden opgezet. Zo bieden we budget oplossingen tot systemen voor multipurpose rooms. Wij hebben de expertise in huis om u van een betrouwbaar en volledig advies te voorzien.