Advieswijzer touchscreens

Touchscreens (ook wel digiborden genoemd) worden vandaag de dag ingezet in zeer veel situaties. Denk hierbij aan het onderwijs en presentatie- en vergaderruimtes van bedrijven. Daarnaast zijn touchscreens ook geschikt voor publieke omgevingen zoals gemeentes, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Gezien het aanbod en de mogelijkheden van touchscreens enorm zijn, hebben wij een advieswijzer gemaakt. Middels deze advieswijzer kunt u stapsgewijs bepalen wat het ideale scherm is voor uw situatie inclusief de daarbij behorende accessoires. Uiteraard kunt u altijd telefonisch contact opnemen voor alle vragen.

> Wat is nu een touchscreen?

> Welke soorten touch technieken bestaan er?

> Welk formaat touchscreen heb ik nodig?

> Heb ik een PC nodig of kan ik werken met de ingebouwde apps?

> Hoe bevestig ik een touchscreen?

> Is er een verschil tussen een zakelijk- of onderwijs touchscreen?

> Welke resolutie touchscreen heb ik nodig?

> Wat wordt er meegeleverd met een touchscreen?


Wat is nu een touchscreen?

Een touchscreen is een monitor (beeldscherm) wat gemaakt is om beelden van een aangesloten apparaat helder weer te geven. Een touchscreen is voorzien van een glasplaat en sensoren. Hierdoor kunt u eenvoudig met uw vinger of touchpen het scherm aanraken en bedienen. Het is te vergelijken met een tablet of smartphone, maar dan een (veel) groter formaat. Middels een aantal aansluitingen (HDMI) kunnen er meerdere apparaten op worden aangesloten. Denk hierbij aan een laptop, vaste PC of Apple TV. 


Welke soorten touch technieken bestaan er?

Er zijn vele “touch” technieken beschikbaar maar globaal leveren wij de volgende twee soorten:

Infrared / Optical touch techniek
Touchscreens met sensoren in de binnenrand van het scherm, hebben een infrared / optical touch techniek. Deze sensoren registreren razendsnel de aanraking van uw vinger of pen en geven dit door aan het aangesloten apparaat (PC). 
PCAP (Capacitive) touch techniek
Touchscreens met een volledig vlakke glasplaat, hebben een PCAP (Capacitive) touch techniek. De touch sensoren zitten onder de glasplaat net als bij een tablet. Dit scherm is geheel vlak aan de voorkant en de randen zijn mooi weggewerkt. Dit scherm heeft minder last van vuil of direct invallend licht.

 

Beide technieken werken met meerdere drukpunten zoals, 4, 10, 20 of 32 punts. Hierdoor kunt u met meerdere vingers of personen gelijktijdig werken op het scherm. Deze techniek wordt “multitouch” genoemd.


Welk formaat touchscreen heb ik nodig?

De afmetingen van een touchscreen worden weergegeven in inches en zijn diagonaal gemeten over het scherm. Eén inch is 2,54 cm. De algemene vuistregel die wij hanteren is 10 inch per meter.

Bijvoorbeeld: een 55 inch scherm is geschikt voor presentaties in een ruimte van 5 à 5,5 meter lang.

De vuistregel is prima te hanteren, maar daarnaast moet er ook altijd gekeken worden naar de informatie die op het scherm getoond gaat worden.

Zullen er voornamelijk presentaties gegeven worden met een combinatie van tekst en afbeelding, dan kunt u met de vuistregel goed uit de voeten. Zult u vaker zeer gedetailleerde informatie tonen, zoals excel sheets met cijfers? Bijvoorbeeld voor jaarvergaderingen? Dan raden wij u aan om één formaat groter te hanteren. Zo voorkomt u dat de informatie niet leesbaar zal zijn. 


Heb ik een PC nodig of kan ik werken met de ingebouwde apps?

Een touchscreen is vaak voorzien van een ingebouwde Android module (model afhankelijk). Dankzij de ingebouwde Android module kan het scherm direct gebruikt worden zonder aansluiting van een extern apparaat. De Android module beschikt over diverse apps, zoals een internet browser en whiteboard. Daarnaast heeft de module ook een app-store, van waaruit vele apps direct geïnstalleerd kunnen worden op het touchscreen.

Het is wel belangrijk om rekening mee te houden dat de ingebouwde Android module enige beperkingen heeft. Zodoende zien wij in de praktijk voor voorkomen dat, zowel onderwijsorganisaties als bedrijven, er voor kiezen om een eigen PC aan te sluiten op het touchscreen. Het voordeel van een eigen PC is dat deze opgenomen is in het bedrijfsnetwerk, voorzien is van uw eigen software en dat alle gemaakte aantekeningen eenvoudig gedeeld kunnen worden via email of cloud.


Hoe bevestig ik een touchscreen?

Hoe het scherm bevestigd wordt in de ruimte is afhankelijk van uw wens en de voorzieningen. De drie meest gebruikte bevestigingen zijn:

Wandmontage
Het touchscreen wordt op een wandbeugel gemonteerd en hangt strak aan de wand. Er moet wel gekeken worden of de betreffende wand sterk genoeg is om het gewicht te dragen.
Wandlift montage
Hierbij wordt het touchscreen gemonteerd op een elektrisch hoogte verstelbare wandlift. Ideaal voor zwakke wanden en wanneer er zowel kinderen als volwassenen met het touchscreen werken.
Verrijdbare opstelling
Het scherm wordt op een frame met wielen geplaatst. De wielen zijn voorzien van rem en het touchscreen is elektrisch in hoogte verstelbaar. Op deze manier is het touchscreen eenvoudig inzetbaar in meerdere ruimtes.

Is er een verschil tussen een zakelijk- of onderwijs touchscreen?

Bij sommige merken is er een verschil. Deze fabrikanten hanteren dan een educatie of een business model. In sommige gevallen is de hardware en het uiterlijk identiek van het touchscreen maar is de ingebouwde software “schil” anders. Zo wordt er bij een onderwijs scherm een andere achtergrond en apps getoond dan bij een zakelijke uitvoering.


Welke resolutie touchscreen heb ik nodig?

Zowel in de consumenten markt als bij touchscreens komt al snel de kreet “resolutie” ter sprake. Maar wat is het nu en waar moet u op letten? De resolutie is het aantal pixels van een beeldscherm. Deze resolutie wordt weergegeven in de breedte en hoogte van het scherm. De twee meest voorkomende resoluties bij touchscreens op dit moment zijn:

  • Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • Ultra HD: 3840 x 2160 pixels (ook wel 4K genoemd)

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de beelden en teksten worden weergegeven en er ook beter details zichtbaar zijn.


Wat wordt er meegeleverd met een touchscreen?

Wat er meegeleverd wordt bij een touchscreen verschilt per formaat. Over het algemeen kunt u uitgaan van het volgende:

  • Bij de klein formaat touchscreens (tot 49 inch) worden een stroomkabel en videokabel meegeleverd. Meestal is dit een HDMI kabel.
  • Bij touchscreens vanaf 55 inch zit er bekabeling bij. Daarnaast worden veelal ook een afstandsbediening en twee pennen (stylus) meegeleverd. Dit is wel afhankelijk van de fabrikant.

Ontvang de touchscreen advieswijzer

Wilt u de advieswijzer nog eens nalezen? Download hem dan hier en u heeft hem altijd bij de hand.