Digitaal lesgeven met touchscreens

Het lesgeven op scholen is het laatste decennia enorm veranderd. Van het werken met krijtjesborden, whiteboards, projectoren en digitale schoolborden tot aan digitaal lesgeven met touchscreens.

Lesgeven binnen onze educatie wordt veelal met digitale leermiddelen gedaan. Vandaag de dag is er een breed scala aan digitale leermiddelen. Het is daarom ook een hele uitdaging om keuzes te maken. De scholen moeten kiezen uit een enorm assortiment. Denk hierbij aan leermethodes, (online) software, leerling devices en een beeldscherm om klassikaal te presenteren. Dit interactief scherm vormt de basis van het leslokaal en wordt in de volksmond nog steeds “smartboard” of “digibord” genoemd. Tegenwoordig worden er voor het lesgeven alleen nog maar touchscreens gebruikt. 

JBS multimedia helpt met digitaal lesgeven

Wij merken dagelijks dat onze klanten uit de educatie worstelen met de vele technische mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden. Wij bij JBS multimedia helpen al meer dan 20 jaar onderwijsinstellingen. We helpen ze met te begeleiden, informeren en adviseren over het gebruik van digitale hulpmiddelen. Het doel daarbij is om een oplossing te creëren die functioneel is, eenvoudig te bedienen en natuurlijk storingsvrij. Tijdens z’n begeleidingstraject hanteren wij een stappenplan om samen tot een gedegen oplossing te komen. Lees hieronder hoe wij u helpen met ons stappenplan. 

Met welk apparaat gaat u lesgeven

Hiermee bedoelen wij: hoe gaat u de gegevens met de leerlingen en studenten delen. Wordt er gewerkt met een aparte leerkracht PC, een laptop of een geïntegreerde (OPS) PC in het touchscreen? Maakt u in het onderwijs ook gebruik van draadloze apparaten? Is er behoefte aan applicaties direct op het touchscreen? Wij helpen met het inventariseren van alle mogelijkheden. Uiteraard is een combinatie van meerdere apparaten ook mogelijk.

Welke software wordt er gebruikt om les te geven

Mede de software bepaald of een type touchscreen wel geschikt is om mee te werken. Denk hierbij aan functies zoals; eenvoudig en direct selecteren, slepen en schrijven. Deze basisfuncties bepalen het gebruiksgemak van het lesgeven. Ook kijken we hoe aantekeningen worden opgeslagen en verstuurd.

Interactie met de leerlingen en studenten

Tegenwoordig leent de techniek zich ervoor om met bestaande apparatuur eenvoudig verbinding te maken met het centrale touchscreen. Denk hierbij aan smartphones, tablets en laptops. Dit kan op basis van specifieke softwareoplossingen, via de cloud of een fysieke hardware ontvanger. Samen met de ICT verantwoordelijke bekijken wij wat de mogelijkheden zijn in de infrastructuur van uw netwerk.

Welke installatie is er nodig of gewenst voor digitaal lesgeven

Niet alleen de mogelijkheden van de interactieve schermen zijn cruciaal maar ook de montage speelt een belangrijke rol. Ergonomisch werken is belangrijk en hiervoor zijn talloze oplossingen beschikbaar. Steeds meer wordt er gekozen voor een hoogteverstelling van het touchscreen. Vooral het VO-onderwijs met flexibele lokalen heeft hier veel gemak van maar natuurlijk ook in de kleuterlokalen. Moet het touchscreen in meerdere ruimtes worden gebruikt dan is een verrijdbare trolley beschikbaar. Bij montage hoort ook de veilige afwerking van de bekabeling en het verzorgen van de laatste hardware updates, zodat er altijd gestart kan worden met de laatste innovaties in het lesgeven. 

Uitleg, training en begeleiding in digitaal lesgeven

Nu is er een nieuw interactief touchscreen in het lokaal geïnstalleerd, maar hoe werkt het nu precies? Is dit herkenbaar? Bij onze klanten niet, want bij de voorbereiding hoort ook het introduceren van de nieuwe systemen. Hierbij maken wij onderscheid in het trainen van beheer medewerkers zoals ICT verantwoordelijke, maar natuurlijk ook de leerkrachten. Afhankelijk van het gewenste niveau geven wij o.a. trainingen voor:

  • Een eerste opstart zoals: knoppen bediening, het schakelen tussen beeldbronnen, volume instellingen en het schoonmaken van het touchscreen. Alle basisvaardigheden van werken met een touchscreen komen aan bod.
  • Verdiepingstraining: Hoe werkt de “touch” in specifieke besturingssystemen zoals Microsoft Windows, Mac OS X en Chrome OS. Draadloos verbinden met het scherm. Hoe werken in specifieke applicaties zoals MS Office, PDF, en andere toepassingen.
  • Specifieke trainingen voor educatie software zoals Smart Learning Suite (Notebook) en/of touchscreen Android apps installeren en gebruiken.

Uiteraard is een combinatie van trainingen ook mogelijk.

JBS multimedia is uw onafhankelijke adviseur in digitaal lesgeven

JBS multimedia is een erkende reseller van alle bekende educatie merken zoals: SMART, CTOUCH en Iiyama. Samen met u bekijken wij welk touchscreen het meest aansluit bij uw behoeften en niet onbelangrijk het budget. Wij houden ook rekening met randvoorwaarden die steeds belangrijker worden zoals bijvoorbeeld het energieverbruik en duurzame productie van de materialen.

Samengevat: van idee naar complete oplevering

Conclusie: Het aanschaffen van een interactief presentatiescherm is afhankelijk van veel factoren. De deskundige educatie adviseurs van JBS multimedia begeleiden u van idee naar de complete oplevering. Training voor al uw docenten is voor ons vanzelfsprekend evenals een ervaren helpdesk voor al uw vragen.

Neem contact op met onze educatie adviseurs via email, chat, whatsapp of gewoon via de telefoon!